Vraag: slijpen en polijsten: oude post van Job 13 juni 2008

Materialen, onderhoud, zwaarden slijpen, etc
Post Reply
ynze
Rank: Wang Yen-nien
Rank: Wang Yen-nien
Posts:70
Joined:Wed Sep 27, 2006 3:26 pm
Location:The Netherlands
Vraag: slijpen en polijsten: oude post van Job 13 juni 2008

Post by ynze » Fri May 29, 2009 11:47 am

Vraag: slijpen en polijsten

by Job on Fri Jun 13, 2008 11:32 am

Wie kan in het kort uitleggen hoe je simpel en goed een zwaard kan slijpen en polijsten?
Ik ben zelf aan het experimenteren. Nu ben ik toe aan hoe het 'echt' moet.
Mijn eigen ervaringen zal ik op een ander moment posten.
Het slijpen lukt aardig goed, het polijsten vind ik erg lastig. Is het gewoon een kwestie van geduld?
Happy Chi,
Job

Re: Vraag: slijpen en polijsten

by Peter Dekker on Fri Jun 13, 2008 7:53 pm

Polijsten is inderdaad een lastig karwei dat erg lang duurt.

Ik heb voor het polijsten verschillende stenen, met gradaties in "grit". Hoe hoger het "grit" cijfer, hoe meer deeltjes per oppervlakte dus hoe fijner de steen is.

Ik begin met het ruwe werk met 280 grit. Dit haalt het meeste materiaal weg dus werkt snel bij het weghalen van bramen e.d. maar laat zeer grote krassen achter. Het is ook de meest riskante steen want wat je eraf haalt, komt er nooit meer bij dus weet wanneer te stoppen. Let erbij op dat je met deze steen zoveel mogelijk in de lengte van het zwaard werkt, en al haal je materiaal weg, zorg dat je de originele contouren en facetten van het zwaard behoud of restaureerd. Dit is de grootste uitdaging van goed polijsten.

Als het zwaard dan eenmaal zijn uiteindelijke vorm heeft, ga je verder met fijnere stenen: 320, 600, 800, 1000, of misschien zelfs door naar 2000 afhankelijk van je voorkeur. Werk met elke steen op 45 graden ten opzichte van de vorige krassen. Zo kun je goed zien wat de oude krassen en wat de nieuwe krassen zijn. Ga nooit naar een fijnere grit voor alle krassen van de vorige steen verwijderd zijn. Anders komen deze er nooit meer uit, tenzij je de ruwe steen er weer bij pakt. Vanaf grit 600 kun je ook fijn (waterproof) schuurpapier nemen in plaats van stenen.

Natuurlijke stenen met water zijn het best, je moet hierbij letten op een continue stroom van water om de deeltjes weg te spoelen. De steen zal door het gebruik ook slijten, en hol worden. Dan klopt je werk niet meer, dus ook de steen zelf moet met een andere steen "gepolijst" worden, oftewel regelmatig weer vlak gemaakt worden. Dit kun je doen door met potlood lijnen op de steen te zetten en te polijsten met een vlakke steen tot ze allemaal weg zijn.

Bij gevouwen staal kun je na de 2000 grit nog verder gaan. Uiteindelijk zal het patroon steeds beter zichtbaar worden. Je kunt het ook lichtjes uit etsen met bijvoorbeeld Ferrum3chloride, dit is ook weer een redelijk tricky proces.

Bij het polijsten van antieke zwaarden komt er nog wat meer kijken, maar ik neem aan dat je het nu over nieuwe zwaarden hebt.

Let ook bij het polijsten goed op de dwarsdoorsnede van het zwaard. Een goed zwaard heeft geen platte vlakken die naar de rand toe lopen, maar een kleine bolling naar de snijrand toe. Dit bolle vlak zorgt dat er meer staal direct achter de rand zit, zodat de rand sterker is. Polijst je teveel weg en maak je het te plat, dan maak je de rand zwakker. Bijlen hebben deze bolling ook omdat ze moeten kunnen hakken, keukenmessen bijvoorbeeld weer niet omdat ze niet onder zulke grote stress komen te staan.

Ik raad je ook aan een kijkje te nemen op dit forum:
viewforum.php?f=13

(Hier word o.a. uitgelegd hoe je een zwaard repareerd na schade van test-cutting, en hoe je bijvoorbeeld een krom zwaard weer recht kan buigen. De moderator van dit forum, Philip Tom, zit al tientallen jaren in de antieke zwaarden en polijst er elke maand een aantal. Hij is ook mijn vaste restaurateur, en de enige die wij onze mooiste zwaarden durven toevertrouwen voor restauratie.)

Ik hoop dat dit je vragen een beetje beantwoord, voor nu! Laat maar weten als je meer vragen hebt. Ik heb zelf laatst een 19e eeuws militair kortzwaard gepolijst en hier veel van geleerd.

-Peter

Re: Vraag: slijpen en polijsten

by Job on Fri Jun 13, 2008 8:57 pm

Dank je wel Peter,

Wanneer ik weer tijd vrij kan maken voor dit geduldwerkje, ga ik verder.
Het eerste metalen (sier)zwaard dat ik gekocht heb, ga ik gebruiken om met slijpen en polijsten te experimenteren.
Mijn scherpe zwaard ga ik polijsten.

Vraagje: Waar koop je 1000 of 2000 grit stenen?

Tip: Gebruik kevlar handschoenen. Deze voorkomen snijwonden. Te koop bij een goede ijzerwarenzaak of bij glas-zetters.
Happy Chi,
Job

Re: Vraag: slijpen en polijsten

by Peter Dekker on Fri Jun 13, 2008 11:36 pm

Hoi Job,

Ik heb m'n huidige stenen in China gekocht. Ze waren vrij goedkoop maar de kwaliteit is dan ook niet zo heel goed.

Dick Fine Tools heeft een heel scala aan mooi (veel traditioneel) gereedschap, en een ruime keuze aan stenen. De diamant platen kunnen dienen ter vervanging van de grofste stenen, deze slijten niet en verwijderen sneller materiaal. Hier een link naar de stenen daar:

http://www.dick.biz/cgi-bin/dick.storef ... libidata=1

De handschoenen zijn inderdaad geen overbodige luxe. Ik heb sinds jonge leeftijd al een scherp zwaard maar had me nog nooit gesneden, tot ik begon te polijsten! Toen was het meteen raak...

-Peter

Re: Vraag: slijpen en polijsten

by Jeroen on Fri Dec 26, 2008 6:38 pm

Hi,

Ik heb hier een link naar een filmpje die laat zien hoe je een mes kun slijpen.

in een klein venster: http://www.knivesandtools.com/nl/movie/ ... MovieId=11
in een groot venster: http://213.206.104.168/slijpen-op-een-watersteen.wmv

veel plezier

Jeroen

User avatar
Linda Heenan
Rank: Chang San feng
Rank: Chang San feng
Posts:617
Joined:Tue Nov 23, 2004 3:58 am
Location:Australia
Contact:

Re: Vraag: slijpen en polijsten: oude post van Job 13 juni 2008

Post by Linda Heenan » Sat May 30, 2009 10:25 pm

Die link met die filmpje is gegaan. Ik heb hier een link naar een andere filmpje. Paul Champaigne toont hoe te om zwaard het scherpen te doen. Ik denk dat het reeds op het Engelse deel van de forums is. http://www.chinese-swords-guide.com/swo ... ening.html
Contributions welcome at the Chinese Swords Guide - now with RSS http://www.chinese-swords-guide.com

Post Reply