Zwaard uit Duitsland: oude post van Joop 15 dec 2009

Forum regels, algemene discussie, oproepen.
ynze
Rank: Wang Yen-nien
Rank: Wang Yen-nien
Posts:70
Joined:Wed Sep 27, 2006 3:26 pm
Location:The Netherlands
Zwaard uit Duitsland: oude post van Joop 15 dec 2009

Post by ynze » Wed May 20, 2009 12:40 pm

zwaard uit duitsland
by joop overkleeft on Mon Dec 15, 2008 9:19 pm

kent iemand dit zwaard http://www.wkc-sports.com/zatoichi.html
joop overkleeft

Re: zwaard uit duitsland
by Peter Dekker on Tue Dec 16, 2008 2:01 am

Ik ken het precieze zwaard niet maar het werk doet denken aan het werk van een smid die ik ken, maar dan met iets andere fittingen. Ook de specs komen erg overeen dus wellicht komt het van dezelfde maker.

Als de hardheid van 55 HRC klopt, is dit voldoende voor een functioneel monostalen zwaard. Mijn monostalen zwaarden hebben ook deze hardheid. Maten en gewicht zijn binnen de grenzen voor een historische replica, dus dat klinkt goed. Het gewicht is wel erg precies aangegeven, meestal verschillen dezen aardig van zwaard tot zwaard omdat ze handgemaakt zijn. Ik vraag me af of ze dit gewicht kunnen garanderen en denk het dus haast niet. Geen nood, veel zal het ook niet afwijken.

De stijl is fantasie, maar doet enigszins denken aan Ming stijl zwaarden zoals die in Chinese tombes zijn afgebeeld. De fittingen zijn niet "carved" zoals word aangegeven maar waarschijnlijk gegoten en daarna bijgewerkt, dit is de norm voor zulke fittingen toen en vandaag.

Maf dat het als katana word beschreven, want dat is het natuurlijk niet. Katana is het woord voor lange Japanse gekromde enkelsnijdige zwaarden, die met de snijrand naar boven werden gedragen. (In tegenstelling tot oudere tachi die met de snijrand naar onderen werden gedragen.) Als men de Japanse taal aanhoud voor het beschrijven van een Chinees dubbelzijdig rechtzwaard, zou ken de juiste benaming zijn. (Jian in het mandarijns)

Kortom, ik heb het zwaard in kwestie niet in het echt gezien maar van wat ik zie lijkt het een redelijk goede functionele replica te zijn.

-Peter

Post Reply